Muziektherapie is een ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. Dit betekent dat de ervaring centraal staat tijdens de sessies. Door te ervaren kom je op, onder andere, gevoelens, ideeën en oplossingen waar je anders niet opgekomen was.
Hoe werkt muziektherapie?
Tijdens het volgen van muziektherapie ben je receptief of actief bezig met muziek. Receptief betekend dat we naar muziek luisteren. Bij actieve muziektherapie gaan we beide zelf muziek maken, hiervoor hoef je geen muzikale vaardigheden te hebben. Als muziektherapeut beschik je meerdere vaardigheden zodat er geen muzikale vaardigheden vereist worden van de cliënt.
Muziek kan veel vertellen over wat jij echt voelt en hoe je omgaat met diverse situaties. Emoties zoals verdriet, frustratie en boosheid. Maar ook herinneringen en gebeurtenissen waarvan jij het dacht al verwerkt te hebben komen naar boven.
Muziektherapie kan voor veel doelgroepen ingezet worden zoals mensen met een verstandelijke beperking, gedragsstoornis, rouwverwerking, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, angststoornis, Niet Aangeboren Hersenletsel, trauma en dementie. Enkele doelen kunnen zijn; Het uitbreiden van contactmogelijkheden, verbeteren van de stemming, verwerken van trauma, onrust verminderen, vloeiender spreken, grip op de emotieregulatie en het vergroten van de zelfwaarde. Dit zijn enkel voorbeelden, muziek is breed in te zetten.
Neem gerust contact op als u zich afvraagt of u ook in aanmerking komt voor muziektherapie.
Werkwijze:
Aanmelden: Je hoeft geen verwijzing van een huisarts te hebben om je aan te melden voor muziektherapie. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar info@muziade.nl of het contact formulier in te vullen. Dan neem ik, zo snel mogelijk, contact met u op.
Intake: Na aanmelding volgt een intake waarbij we de hulpvraag en het traject zorgvuldig bespreken. De intake is vrijblijvend, er kan dus na de intake afgezien worden van het starten van het therapietraject.
Therapie: Een therapiesessie duurt gemiddeld 45 minuten. Tijdens de sessie wordt er constant afgestemd op de behoeftes van de cliënt. Daarnaast wordt er ook gecommuniceerd over hoe de behandeling wordt ervaren en of het behandelplan bijgesteld moet worden. Dit om de therapie zo effectief mogelijk te laten verlopen.
Afronding: Mocht de cliënt, de muziektherapeut of beide merken dat het doel is behaald, wordt dit besproken. In overleg ronden we het therapietraject af.